Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

TÉNYEK és TÉVHITEK az UV-SUGÁRZÁS-ról

TÉNYEK és TÉVHITEK az UV-SUGÁRZÁS-ról

Napszemüvegvásárlás során sokunk a keretre és a lencsék színeire fókuszál. Azonban az is létfontosságú, hogy meggyőződj arról, hogy a napszemüveg UV-védelemmel van-e ellátva. Az UV-védelem nélkülözhetetlen, hiszen ez az, ami védi a szemeidet a káros UV-sugárzással szemben.

Mi az UV-sugárzás?

Az UV az ibolyántúli sugárzást jelenti, ami az elektromágneses sugárzás olyan spektrumába esik, ami számunkra már láthatatlan, hullámhossza a 100 és 400 nm közötti tartományba esik. Három típusát különböztetjük meg: az UV-A-t, az UV-B-t és az UV-C-t. Az UV-sugárzás nagymennyiségű kitettség esetén maradandó látáskárosodást, szürke hályogot, vagy akár szaruhártya gyulladást is okozhat.

A legfőbb különbség az UV-sugárzás típusok között azok hullámhossz-tartománya és az, hogy milyen hatással van a bőrünkre.
UV-A – Az UV-A sugárzás a legmagasabb hullámhossz-tartományba esik, amely képes a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni, ezzel ráncokat és az öregedés jeleit okozva. Minden évszakban jelen van – így egész évben érdemes védened a bőrőd és a szemeidet.
UV-B - Az UV-B sugárzásnak van a legnagyobb élettani hatása, a magas dózisú UV-B sugárzás nap okozta leégést, bőrpírt és akár bőrrákot is okozhat.
UV-C - Az UV-C sugárzás a három típus közül a legkisebb hullámhossz-tartományba esik, amely nagyrészt elnyelődik az atmoszférában.

Az UV-sugárzás okozta károsodás tünetei:
• Homályos látás
• Szemfájdalom
• Szemek pirossága
• Fényérzékenység
• Átmeneti látásvesztés

 

Félreértés 1 – Nem kell napszemüveget viselnem, ha felhős az idő vagy tél van

Az UV-sugarak körülbelül 90%-a áthatol a felhőkön. Az UV-sugarak visszaverődnek az olyan felületekről, mint a hó, az utak, a homok, a víz és az üveg. A napszemüvegek nélkülözhetetlenek a szem védelméhez bármilyen időjárásban. Ha az árnyékban állsz, akkor is a szemedbe hatolhat az UV-sugarak 50%-a.

Félreértés 2 – A gyerekeknek nem kell napszemüveget viselniük

A gyerekek többnyire több időt töltenek a szabadban, mint a felnőttek – számos elfoglaltságuk a szabadtérhez köthető pl.: játszás, sportolás vagy akár az iskola. A gyermekek szemei jóval kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek szemei, hiszen még nem teljesen fejlődtek ki. Tanítsd meg a gyermekeidet arra, hogy mindig viseljenek napszemüveget odakinn és arra is, hogy hogyan viseljék gondját a szemüvegeiknek. Sajnos a nap által okozott károk nagyrésze már 18 éves kor előtt megtörténik.

A gyermekeket (különösen, ha 2 évesnél fiatalabbak) a lehető legjobban védeni kell a napsütéses napokon. A közvetlen napfény egy érzékeny szemű gyermek számára szemszárazságot vagy akár a szemhéjak vagy a szaruhártya gyulladását okozhatja. A gyerekek szeretnének olyanok lenni, mint a felnőttek – ha azt látják, hogy rendszeresen napszemüveget viselsz, akkor ők is követni fogják a példádat.

Félreértés 3 – Minden napszemüveg rendelkezik UV-A és UV-B szűrővel

A rossz minőségű lencsék vagy a hamisítvány napszemüvegek hiányos védelmet nyújtanak a káros UV-sugarakkal szemben. Néhány napszemüveg csak egy divatos kiegészítő – nem rendelkeznek védelmi funkciókkal. Amikor napszemüveget vásárolsz, mindig nézd meg, hogy rendelkezik-e a szemüveg UV-védelem matricával vagy címkével és győződj meg arról is, hogy tanúsított eladótól – mint például az optikam.hu – vásárolsz szemüveget.

Minden szemüveg, amelyet az optikam.hu árusít 100% UV-védelemmel van ellátva – a dioptriás szemüvegek sem képeznek ez alól kivételt. Minden dioptriás- és napszemüveg, amelyet megtalálsz az optikam.hu-n rendelkezik UV-védelemmel, hogy megvédhesd a szemeidet az UV-sugárzástól.

Félreértés 3 – A sötétebb lencsék jobb védelmet jelentenek

Ne hidd azt, hogy a sötéteb lencsék jobb védelmet biztosítanak. A sötét lencsék UV-védelem nélkül károsíthatják a szemeidet. Ezek a lencsék jobban kitágítják a pupilláidat egy világosabb lencséknél – így több ártalmas sugár hatolhat bele a szemeidbe károkat okozva.

HOGYAN ENYHÍTHETSZ A SZEMFESZÜLÉSEN?

• Figyelj oda a megfelelő megvilágításra és ne csak akkor, ha olvasol.
• Próbálj gyakrabban pislogni, ha a számítógépeden dolgozol vagy TV-t nézel.
• Tarts rendszeresen szünetet – tarts szünetet a monitor nézésében minden órában és alkalmazd a 20-20-20 szabályt is. A szabály azt mondja ki, hogy minden 20. percben tarts egy szünetet, amikor 20 másodpercen keresztül egy 20 méter távolságra lévő objektumra fókuszálsz.

Ha napi rendszerességgel dolgozol számítógépen, akkor fontos lehet, hogy védd a szemeidet az ártalmas kék fénytől – kék fény elleni védelemmel ellátott szemüveggel. Azok, akik dioptriás szemüveget viselnek, hozzáadhatnak egy kék fény elleni védőréteget a szemüveglencséjükhöz. Mi minden szemüvegmodellhez biztosítjuk ezt a lehetőséget az optikam.hu-n. Amennyiben nem kell dioptriás szemüveget viselned, válassz egy nem dioptriás divatszemüveget és csak add hozzá a kék fény elleni védőréteget ahhoz.

Amennyiben sok időt töltesz a szabadban, egy dioptriás napszemüveg jó választásnak bizonyulhat. A dioptriás napszemüvegek ötvözik a dioptriás szemüveg funkcióit a napszemüvegekével: javítják a látásod és közben védik a szemeidet az UV-sugárzástól.

Vezetés közben – a csillanások, a sötétség, a rossz időjárási körülmények, a közvetlen fény, a ködös idő és még sok más, lényegesen gyengíti a látásod. Egy autós napszemüveg 100% UV-védelmet biztosít, mindemellett pedig kiemeli a színeket, a kontrasztokat és az út körvonalait.

A polarizált napszemüvegek extra védelmet biztosítanak a vakító fényvisszaverődésekkel szemben az olyan felületekről, mint az utak, a víz vagy a hó. A polarizált napszemüvegek (vagy akár dioptriás szemüvegek) ideálisak sportolóknak vagy olyanoknak, akik sokat vezetnek.

Ha szeretnéd megőrizni a szemeid épségét, akkor szükséges minőségi napszemüvegeket viselned UV-védelemmel. Végül, de nem utolsó sorban, a napszemüvegek megvédik a szemeidet a portól és a széltől is. Találd meg a tökéletes napszemüveget számodra az optikam.hu-n.